Ogrevanje z drvmi - spoznaj prednosti in slabosti!

Ogrevanje z drvmi - spoznaj prednosti in slabosti!

Ogrevanje z drvi že stoletja ostaja ena najosnovnejših in najbolj tradicionalnih metod za zagotavljanje toplote v domovih po vsem svetu. Poleg prijetnega vzdušja, ki ga ustvarja prasketanje ognja, ima ogrevanje z drvi tudi številne druge prednosti!

Ogrevanje na drva je popolna možnost za tiste, ki želijo doseči učinkovito, stroškovno ugodno in okolju prijazno rešitev ogrevanja doma. Ogrevanje na les ima številne prednosti, od zagotavljanja več svobode in neodvisnosti pri stroških energije do zmanjšanja okoljskega odtisa z uporabo obnovljivih virov lesa. 

Prednosti ogrevanja z drvmi

1. Obnovljiv vir energije

Ogrevanje z drvi je trajnostna izbira, saj so drva obnovljiv vir energije. Drevesa, ki se uporabljajo za kurjenje, lahko nadomestimo s sajenjem novih dreves, kar prispeva k ohranjanju gozdov in zmanjšuje obremenitev okolja.

2. Ekonomičnost

Drva pogosto predstavljajo ekonomično alternativo drugim ogrevalnim metodam. Lokalni viri lesa so lahko cenovno ugodnejši od drugih goriv, kar omogoča uporabnikom, da zmanjšajo stroške ogrevanja.

3. Zdravje in dobro počutje

Toplota, ki jo ustvarja kamin ali peč na drva, ima poseben čar in lahko pozitivno vpliva na zdravje. 

4. Samostojnost in neodvisnost

Ogrevanje z drvi omogoča neodvisnost od zunanjih energetskih virov. Z lastno zalogo drv lahko uporabniki sami vplivajo na dobavo energije, kar je lahko ključno v primeru izpadov električne ali plinske energije.

5. Naravna lepota in vzdušje

Drva ne le ogrevajo dom, temveč tudi ustvarjajo prijetno vzdušje. Plameni in lesni vonj lahko naredijo prostor bolj udoben, obenem pa dodajo naravno lepoto.


Slabosti ogrevanje z drvmi

1. Okoljski Vpliv

Kljub temu, da so drva obnovljiv vir energije, njihova kurjenje lahko prispeva k onesnaževanju zraka. Izpusti delcev in onesnaževal, kot je ogljikov dioksid, lahko negativno vplivajo na kakovost zraka in prispevajo k podnebnim spremembam.

2. Skladiščenje drv

Pridobivanje, sekanje in skladiščenje drv zahtevajo čas in fizični napor. Za tiste, ki nimajo enostavnega dostopa do lesa, to lahko postane logistična ovira, še posebej v urbanem okolju.

3. Neenakomerna porazdelitev toplote

Toplota, ki jo oddajajo drva, se včasih neenakomerno porazdeli po prostoru. To lahko pomeni, da je en del prostora prevroč, medtem ko je drug del hladen. Za enakomerno ogrevanje je potrebna pravilna postavitev kurišča in sistematično polaganje drv.

4. Povečana nevarnost 

Ogrevanje z drvmi zahteva skrbno ravnovesje med uživanjem v ognju in zagotavljanjem varnosti. Nepravilna uporaba, nepreverjen dimnik ali pomanjkljivo vzdrževanje lahko povečajo tveganje za požar in druge nevarnosti.


Katera drva za ogrevanja izbrati?

Hrast:

  • Odlična kurilna vrednost.

  • Proizvaja veliko toplote in ustvarja dolgotrajen ogenj.

  • Nizka vsebnost smole zmanjšuje nastajanje saj.


Bukev:

  • Ena izmed najboljših vrst drv za ogrevanje.

  • Dobra kurilna vrednost in dolg čas gorenja.

  • Nizka vsebnost vlage.


Jelša:

  • Hitro se posuši, kar olajša kurjenje.

  • Srednja kurilna vrednost, vendar proizvaja prijeten vonj.


Akcija:

  • Hitro se suši in zagotavlja dobro kurilno vrednost.

  • Zmerna vsebnost smole.


Bor:

  • Hitro gori, vendar ima višjo vsebnost smole.

  • Dobra izbira za začetek ognja, vendar previdnost zaradi saj.

Pri izbiri drv za ogrevanje je pomembno upoštevati tudi stopnjo suhosti. Dobro posušena drva zmanjšujejo izpuste in povečujejo učinkovitost ogrevanja. Pred uporabo preverite, ali so drva suha in primerno skladiščena. 


Poleg tega se vedno prepričajte, da drva niso onesnažena z barvami ali premazi, saj lahko te snovi povzročijo nevarne izpuste pri gorenju.


Še več prednosti in slabosti ogrevanje z drvmi si lahko preberete v našem članku, objavljenem na portalu Žurnal24 - Ogrevanje na drva - prednosti in slabosti!