Briketi za ogrevanje - zakaj so dobra izbira?

Briketi za ogrevanje - zakaj so dobra izbira?

Briketi za ogrevanje - zakaj so dobra izbira?

Kakovostno ogrevanje je ključno za udobno bivanje, zato je pomembno izbrati učinkovit in okolju prijazen vir toplote. V tem kontekstu vedno bolj pridobivajo na priljubljenosti briketi, stisnjeni lesni odpadki, ki predstavljajo vrhunsko alternativo tradicionalnim gorivom. 

Briketi se izdelujejo iz suhe in čiste lesne biomase, vključno z žagovino, sekanci, lubjem ter drugimi ostanki lesne predelave. Postopek stiskanja pod visokim tlakom in temperaturo zagotavlja trdnost briketov, pri tem pa se sprošča naravno vezivo lignin, ki ohranja lesna vlakna skupaj. 

Prednosti briketov so večplastne - od naravnega izvora do izjemne učinkovitosti.

Raznolikost briketov - kateri so pravi za vas?

Na trgu najdemo različne vrste briketov glede na obliko, velikost in sestavo: 

  • RUF briketi s pravokotno obliko so trdni in primerni za različne peči,

  • polni briketi imajo briketi valjasto obliko in visoko kurilno vrednost, 

  • briketi z luknjo pa omogočajo boljši pretok zraka in hitrejše vžiganje, odlični pa so za peči z večjo prostornino. 

Izbor je odvisen od specifičnih potreb in preferenc posameznika.

Prednosti briketov

Briketi so na več ravneh presegli tradicionalna goriva, kot so drva in premog. Z večjo energijsko vrednostjo omogočajo manjšo količino potrebnih briketov za enako toploto. 

Z manjšo vsebnostjo vlage in pepela zagotavljajo čistejše gorenje, s tem pa tudi manj dima in saj. Njihov daljši čas gorenja ponuja enakomerno in trajnostno ogrevanje. 

Poleg tega so okolju prijazni, saj izvirajo iz obnovljivih virov lesne biomase.

Uporaba briketov za optimalno ogrevanje

Pravilna uporaba briketov je ključna za optimalno ogrevanje. Pred kurjenjem je pomembno očistiti peč ali kamin ter zagotoviti dobro prezračevanje. Vžiganje naj poteka z naravnimi vžigalnimi kockami, brez škodljivih snovi. 

Regulacija zraka s pomočjo loput na peči ali kaminu omogoča nadzorovano gorenje. Manjše količine briketov naenkrat zagotavljajo boljše izgorevanje.

Po končanem kurjenju počakajte, da se pepel ohladi, nato pa ga odstranite iz peči ali kamina. Pepel je naravno bogat z minerali in hranili ter ga lahko uporabite za kompostiranje ali gnojenje. 

Z briketi boste dosegli odlično ravnotežje med učinkovitim ogrevanjem, ekonomičnostjo in skrbjo za okolje. Njihova vsestranskost in prednosti jih postavljajo v ospredje kot sodobno in trajnostno izbiro za vsak dom.